poniedziałek, 26 czerwca 2017

Galaretka z szynką na Wielkanocny stół

Co będzie potrzebne: 
- marchewka - 4 sztuki
- szynka konserwowa wieprzowa - 20 dkg
- zielony groszek ekstra-drobny - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- żelatyna spożywcza - 1 opakowanie
- wywar warzywny - 1 litr
- wydmuszki jaj - 10 sztuk

Robimy wydmuszki, wylewamy białko i żółtko, możemy je wykorzystać do ciasta, albo do jajecznicy. Skorupki zalewamy wrzątkiem, jak woda przestygnie wylewamy ją, skorupki osuszamy.



Szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę. 


Marchewki gotujemy w wywarze do miękkości, jak przestygną również kroimy w kosteczkę.
 

Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
 

Na dno wydmuszek układamy po kolei: kosteczki marchewki, pokrojonej szynki, kukurydzę i zielony malutki groszek. Warstwy układamy na przemian tak żeby zapełnić całe wydmuszki.

 
Litr wywaru doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żelatynę spożywczą (ilość zgodnie z rozpiską na opakowaniu). Całość energicznie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny w wywarze. Gotowy płyn wlewamy delikatnie do wydmuszek po sam czubek.
Gotowe galaretki pozostawiamy do schodzenia, chłodne wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem jajeczka obieramy z łupinek (skorupka schodzi łatwo), jajeczka odwracamy do góry nogami i przekładamy na talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz