niedziela, 15 stycznia 2017

Rolada szpinakowa z łososiem i sosem czosnkowym

Co będzie potrzebne:

- szpinak mrożony - o,5 kg
- jajka - 3 sztuki
- łosoś wędzony w plastrach - 200g

- serek śmietankowy - 200g
- czosnek - 3 ząbki
- sól

Mrożony szpinak przykładamy na patelnię, odmrażamy go często mieszając. Dodajemy posiekany czosnek i odrobinę soli.


Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białka.

Białko ubijamy na sztywną pianę.


Żółtka dodajemy do szpinaku i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy ja do białek.


Wszystko razem delikatnie mieszamy.


Na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę szpinakową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy 15 minut. 



Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika, studzimy. 



Ostudzony placek szpinakowy smarujemy serkiem śmietankowym.



Na serek kładziemy plastry wędzonego łososia.





Gotową roladę zawijamy ściśle, wkładamy do lodówki na kilka godzin.



Zimna rolada ładnie się kroi, jest smaczna. 



Bardzo dobrze smakuje i ładnie się prezentuje, idealna na małe przyjęcia. 
Roladę podałam z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz