środa, 25 stycznia 2017

Lasagne (lazania)

Co będzie potrzebne: 

- makaron lasagne - płaty - 500 g
- cebula - 2 sztuki
- mięso mielone wieprzowe - 500 g
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki
- ser żółty - 200 g
- olej
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego

Sos
- masło - 4 łyżki
- maka  - 4 łyżki
- mleko - 2 szklanki
- woda z rozpuszczaną kostką rosołową - 1 szklanka
- przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 
Ugotowany przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy do ostudzenia.

Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.


Mięso mielone przekładamy na patelnię. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając.


Do podsmażonego mięsa dokładamy usmażoną cebulę i  koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i smażymy 10 minut. Farsz mięsny gotowy.

Ser żółty tarkujemy na dużych oczkach.


Mając ugotowany makaron, przygotowany farsz mięsny i żółty ser, zabieramy się za sos beszamelowy. 

W dużej patelni rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Jak składniki się połączą patelnię zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszając dodajemy mleko, a potem wodę z kostką rosołową. Następnie stawiamy patelnię z powrotem na ogień i wciąż mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty, aż sos będzie gładki i gęsty.


Do naczynia żaroodpornego na dno układamy warstwę farszu mięsnego, zalewamy częścią sosu beszamelowego, posypujemy serem i kładziemy płaty makaronu.

Czynność tą powtarzamy 3 razy, tworząc warstwy zapiekanki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C, wkładamy do niego naczynie żaroodporne i zapiekamy 40 minut.


Pyszna lazania gotowa, podajemy ją jako samodzielne danie. Jak wszystkie zapiekanki lazania najlepiej smakuje na drugi dzień, pod warunkiem że coś zostanie :) 
Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: danie czasochłonne ale łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz