poniedziałek, 30 września 2013

Jajecznica dla leniwych

Co będzie potrzebne: 

- jajka - 2 sztuki
- kajzerka - 1 sztuka
- szczypiorek
- sól, pieprz


Szczypiorek myjemy w wodzie, osuszamy i kroimy drobno.


W kajzerce nacinamy ostrym nożem skórkę i wyjmujemy górę.


Jajka myjemy, wybijamy ostrożnie do miski, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pokrojony szczypiorek, sól i pieprz.



Jajecznicę wlewamy ostrożnie do kajzerki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułkę przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut, aż jajecznica się ściągnie. Ja sprawdzałam wykałaczką czy jajka są takie jak lubię.


Gotową jajecznicę dla leniwych przekładamy na talerz. Uwaga przy jedzeniu, jajka w środku bułki są bardzo gorące. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe






niedziela, 29 września 2013

Barszcz biały

Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 4 duże
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- biała kiełbasa surowa - 3 sztuki
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka drobiowa, wołowa - po 1 sztuce
- jajka - 4 sztuki
- ojej - 4 łyżki
- zupa w proszku "Biały barszcz" - 2 sztuki

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobną kostkę.


Włoszczyznę  myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka. Dodajemy też białą kiełbasę i ziemniaki.


Całość przyprawiamy liściem laurowym, kostkami - rosołową i wołową, pieprzem i zielem angielskim.  Wszystko gotujemy.


Ugotowaną marchewkę wyjmujemy z zupy i kroimy w plasterki.


Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Usmażoną wkładamy do gotującej się zupy.


Ugotowaną białą kiełbasę wyjmujemy z zupy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na złoto i również wkładamy z powrotem do zupy.


W oddzielnym garnku gotujemy na twardo 4 jajka. Jak przestygną obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.



Do ugotowanej już zupy dodajemy proszek z gotowej zupy w torebce "biały barszcz" wymieszany z wodą. Całość jeszcze gotujemy około 15 minut. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dodajemy marchewkę w plasterkach i ugotowane jajko. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe





Królik w sosie musztardowym

Co będzie potrzebne: 

- królik - jedna sztuka - około 1.2 kg - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych
- cebula - 3 duże sztuki
- musztarda z gorczycą - 3 duże łyżki
- śmietana 30% - 200 ml
- masło - 100 g
- olej - 3 duże łyżki
- przyprawy: pieprz gruboziarnisty, sól, kostka rosołowa

Królika dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.


Na patelni rozgrzewamy olej i masło.



Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki królika i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.


Obsmażonego królika przekładamy do garnka. A na tej samej patelni smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę.



 Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z królikiem.


W kubku w 200 ml wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową, tak przygotowany rosołek wlewamy do garnka z królikiem i cebulą i dusimy całość 20 minut.


Po tym czasie do garnka dolewamy 200 ml śmietany 30 % i dodajemy 3 łyżki musztardy z gorczycą. Całość dusimy kolejne 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos redukuje się a królik mięknie. Ja podałam królika z gotowanymi ziemniakami, smakował wyśmienicie. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe  





Muffinki z jagodami i słodką glazurą

Co będzie potrzebne: 

Składniki suche:
- mąka pszenna - 300 g
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki 
- soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki 
- cukier - 120 g

Składniki mokre:
- jajko - 1 sztuka
- olej - 80 ml
- maślanka - 175 ml
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka - (zamiennie zapach waniliowy)

Na nadzienie:
- dżem jagodowy (u mnie własnej roboty) - 200 ml

Dodatkowo na glazurę:
- masło - 50 g 
- cukier biały - 25 g
- cukier brązowy - 25 g 
- cynamon - 1 łyżeczka

Suche składniki wsypujemy do jednej miski, mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i cukier.


Mokre składniki wkładamy do drugiej miski, jajko, olej, maślankę i zapach waniliowy. Mokre składniki dokładnie mieszamy.


Mokre wymieszane składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników (mogą zostać niewielkie grudki). 



Foremkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Do każdego dołka nakładamy po łyżce ciasta, potem na każdą porcję nakładamy pół łyżeczki dżemu jagodowego i ponownie przykrywamy łyżką ciasta.


Tak przygotowaną blaszkę z babeczkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.




Gotowe muffinki wyjmujemy z piekarnika i  lekko studzimy. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe  




Tak przygotowane babeczki jem bardzo często, dla urozmaicenia przygotowała do niech specjalną glazurę.

W miseczce mieszamy obydwa rodzaje cukru i cynamon. 



Roztapiamy  50 g masła. Muffinki smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu. Babeczki najlepiej smakują kiedy będą jeszcze nieco ciepłe. SMACZNEGO





sobota, 28 września 2013

Jajo zapiekane w szynce

Co będzie potrzebne: 
- jajka - 2 sztuki
- szynka gotowana - 2 plastry
- olej do smażenia
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypiorek

Foremkę smarujemy olejem.


Przygotowujemy sobie plasterki szynki. 


Szczypiorek myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy.




Do foremki wkładamy dwa plasterki szynki, tak żeby była na dnie i po bokach . Solimy odrobinę i posypujemy pieprzem.







Jajka myjemy w ciepłej wodzie, rozbijamy skorupkę i wybijamy delikatnie na szynkę, uważając żeby nie uszkodzić żółtka. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem świeżo mielonym.


Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy do niego blaszkę z jajkami i pieczemy około 10 minut. Białko powinno być ścięte a żółtko jeszcze płynne.


Gorące jajko zapiekane w szynce przekładamy na talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe






Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą

Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- żółtko z jaja - 1 sztuka

Na farsz:
- czekolada mleczna - 1/2  tabliczki

Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwijamy. Wałkujemy na cieniutki placek. Wykrawamy trójkąty.  Na każdy trójkąt kładziemy mały kawałeczek mlecznej czekolady.




Trójkąty zwijamy w rogaliki,  gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.




Smarujemy na wierzchu żółtkiem.




Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy ciasteczka, pieczemy 15 minut. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe  






Kółeczka z ciasta francuskiego nadziewane bananem i czekoladą

Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- żółtko z jaja - 1 sztuka

Na farsz:
- banan - 1 sztuka
- czekolada mleczna - 1 tabliczka


Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.


Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki.



Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwijamy. Wykrawamy kółka, najlepiej od szklanki. Na każde kółeczko kładziemy plaster banana, a na niego kostkę mlecznej czekolady.




Brzegi kółek smarujemy roztrzepanym żółtkiem w celu lepszego sklejenia się ciasteczek. Nakładamy na siebie i dociskamy, wzorek zrobiłam widelcem.



Ciasteczka smarujemy na wierzchu żółtkiem i nacinamy nożem. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy ciasteczka, pieczemy 15 minut.  




SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe