sobota, 7 października 2023

Wątróbka ze śliwką renklodą

 

Co będzie potrzebne:

- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- śliwka renkloda - 8 sztuk
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony, sól,

Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.



Śliwki myjemy. Przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.


Do usmażonej wątróbki dodajemy kawałki śliwek.
Całość smażymy 2 minut na małym ogniu delikatnie mieszając.



Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
To kolejna moja propozycja na podanie wątróbki z owocami.
Osobiście uwielbiam połączenie smaku wątróbki z lekko kwaśnym owocem. Polecam spróbować.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz