sobota, 1 lipca 2017

Pasztet pieczarkowo - jajeczny z żółtym serem

 

Co będzie potrzebne:
- jajka ugotowane na twardo - 10 sztuk

- jajka surowe - 2 sztuki

- pieczarki - 60 dkg
- ser żółty - 20 dkg
- cebula - 1 duża
- czosnek - 3 ząbki
- majonez - 2 łyżki
- śmietana gęsta 18% - 2 łyżki
- bułka tarta - pół szklanki

- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
- masło - do wysmarowania foremek
- 2 prostokątne foremki

10 jaj gotujemy, studzimy, obieram, kroimy w kosteczkę.



Cebulę obieramy, kroimy jak najdrobniej, przesmażamy na złoty kolor.



Pieczarki płuczemy w zimnej wodzie, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przesmażamy aż woda odparuje.



Czosnek obieramy, rozgniatamy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.


Ser żółty  ścieramy na tarce na małych oczkach.


Foremki smarujemy miękkim masłem i obsypujemy tartą bułką.


 Do miski wkładamy podsmażoną cebulkę, pieczarki, czosnek, jajka.
 

Dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy.


Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki śmietany, ser żółty, wybijamy 2 jaja. Mieszamy do połączenie się składników.


Gotowy farsz przekładamy do foremek.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pasztet i pieczemy godzinę.


Pasztet ładnie się kroi jak całkowicie wystygnie.
Jest pyszny, idealny dla urozmaicenia codziennych kanapek, albo na świąteczny stół.
SMACZNEGO. 
Stopień trudności: łatwe
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz