niedziela, 26 lutego 2017

Szpinakowe naleśniki z łososiem

Co będzie potrzebne:


Na ciasto naleśnikowe:
- jaja- 1 sztuka
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki 

- szpinak mrożony - 200 g
- masło - 1 łyżeczka
- przegotowana woda - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
- cukier - 1/2 łyżeczki
- olej - 1 łyżka do smażenia


Dodatkowo
- łosoś wędzony w plastrach - 200 g
- serek śmietankowy do smarowania - 1 opakowanie - 200 g




Wszystkie składniki potrzebne na ciasto naleśnikowe: jajo, mąka, mleko, woda, sól, cukier wrzucamy do miski i miksujemy robotem do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być dość rzadkie. 

Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię,  smażymy go przez chwilę na 1 łyżeczce masła, do odparowania wody.


Tak przygotowany szpinak wkładamy do ciasta naleśnikowego, przy użyciu blendera miksujemy ciasto na gładką masę.



Smażymy cieniutkie naleśniki. 


Ostudzone naleśniki smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego.



Rozkładamy na to plastry wędzonego łososia. 


Zwijamy i wkładamy do lodówki na godzinkę. Po schłodzeniu kroimy na plastry. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz