wtorek, 10 czerwca 2014

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Co będzie potrzebne

- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - 2 sztuki do zupy i 2 sztuki do smażenia
- por - jeden mały
- natka pietruszki
- mięso z kurczaka - u mnie 2 udka
- pieprz ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ziemniaki - 3 duże sztuki
- kiszona kapista - 0,5 kg
- boczek wędzony - 30 dkg 
- olej - 2 łyżki

Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  jedną marchew i jedną pietruszkę tarkujemy na grubych oczkach a pozostałe warzywa: seler, por, pietruszkę, marchew i cebulę wrzucamy do wody w całości. 


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. 


Wszystkie warzywa gotujemy razem z mięsem. Dodajemy przyprawy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny. 


Kiszoną kapustę kroimy drobniej,  jak ktoś nie lubi mocno kwaśnej zupy może kapustę przelać zimną wodą.


Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.


Smażymy  na rumiano na oleju.


Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i również smażymy na rumiano na odrobinie oleju.


Jak wszystkie warzywa już będą miękkie, zestawiamy zupę z ognia. Udka z kurczaka, zieleninę, włoszczyznę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe wyjmujemy z zupy. Mięso obieramy i dodajemy do zupy, wkładamy na niej całą kiszoną kapustę i podsmażoną cebulkę z boczkiem. Przyprawiamy wszystko kminkiem i gotujemy jeszcze pół godziny aż kapusta zmięknie. Gorącą zupę przelewamy do miseczek i podajemy z kromką chleba. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz