Co będzie potrzebne:
- żeberka - 1.5 kg
- przyprawy - sól, pieprz czarny,
- rodzynki królewskie - 100 g
- śliwki suszone - 100 g
- czerwone wino wytrawne - 1 szklanka
- olej do smażenia
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przyprawiamy solą i czarnym pieprzem. Tak przygotowane żeberka podsmażamy na gorącym tłuszczu na rumiano.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem), dosypujemy garść rodzynek i suszonych śliwek, podlewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około godziny.
Po godzinie dolewamy szklankę wytrawnego czerwonego wina, delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około pół godziny.
Miękkie żeberka przekładamy na talerz. Sos który pozostał w garnku miksujemy z rozgotowanymi rodzinkami i śliwkami (ja zrobiłam to blenderem). Sos podajemy oddzielnie w sosjerce. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
OdpowiedzUsuńHere is my website :: e deklaracje 2014