Co będzie potrzebne:
Na rosół:
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2
- 2 udka z kurczaka
- sól, pieprz czarny ziarnisty
- liść laurowy, ziele angielskie
Dodatkowo:
- cebula - 4 duże
- bułka paryska - 6 kromek
- ser żółty - 6 grubych plastrów
- masło - 1 łyżka
- olej do smażenia
Gotujemy rosół. Myślę że nie będę się tu rozpisywać jak zrobić rosół, bo chyba każdy potrafi go ugotować, najważniejsza zasada to gotować go bardzo powoli na małym ogniu.
Jak przygotować zupę cebulową: cebulę obieramy, kroimy poprzecznie w plasterki (piórka).
Cebulę smażymy na patelni na złoto-brązowy kolor. Do czystego rosołu bez warzyw i mięsa wrzucamy podsmażoną cebulę, gotujemy całość na małym ogniu około pół godziny. Kromki bułki paryskiej smarujemy z obu stron masłem, wkładamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z jednej strony. Usmażone przekładamy na drugą stronę, kładziemy na każdej gruby plaster sera żółtego i przykrywamy patelnię pokrywką.
Gotową zupę wlewamy do miseczek, na wierzchu każdej zupy kładziemy serową grzankę. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz