Co będzie potrzebne:
- mielone mięso wieprzowe - 500 dkg
- jaja- 2
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek
- kajzerka - 1 sztuka
- olej do smażenia
- pomidorki koktajlowe - 25 sztuk
- pomidory krojone (mogą być te z puszki)
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- bułka tarta - 1 szklanka
Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy.
Pomidorki koktajlowe zaparzamy wrzątkiem, płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego mięsa robimy małe kotleciki, do każdego wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, sklejamy mięso i wrzucamy na gorący olej, smażymy około 5 minut co jakiś czas przekręcając kotleciki. Usmażone kotleciki przekładamy do garnka, dodajemy całą puszkę pomidorów z puszki i dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Razem jeszcze wszystko dusimy na małym ogniu pół godzinki. Podajemy na ciepło z ryżem lub ziemniakami. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
a kiedy zrobisz kotleciki z chińską przepowiednią?? :)
OdpowiedzUsuń