piątek, 2 listopada 2012

Ostre skrzydełka


Co będzie potrzebne:
- skrzydełka z  kurczaka - 5 sztuk
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, pieprz cayenne,
Sos czosnkowy:
- ser śmietankowy (taki jak do smarowania chleba)
- majonez - łyżka stołowa
- musztarda - łyżeczka
- czosnek - 3 ząbki
- pietruszka lub koperek (może być suszony)
- ciepła woda - 5 łyżek stołowych

Skrzydełka myjemy w letniej wodzie, dzielimy na cząstki (jak na zdjęciu), wkładamy do garnka, polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawami.  Mieszamy, pozostawiamy na około godzinę, najlepiej w lodówce.


Przygotowujemy sos. Do miski wrzucamy serek, majonez, musztardę, wlewamy odrobinę ciepłej wody i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zgniecione ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki lub koperek, mieszamy, wstawiamy do lodówki.

Po godzinie jak skrzydełka przejdą przyprawami, smażymy je na patelni po 10 minut z każdej  strony, na początku pod przykryciem, jak już są rumiane to zdejmujemy przykrywkę i  podsmażamy jeszcze chwilkę.


Gorące podajemy z sosem czosnkowym. Najlepiej pasują do nich frytki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


1 komentarz:

  1. Skonka uważa, że "Najlepiej pasują do nich frytki", ja jednak będę upierał się, że pifffko, dopiero później fryty.
    Pozdro.
    KW
    PS. Duży plus za skrzydełka, były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń