Co będzie potrzebne:
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka
Dodatki
- salami - 12 - 15 dużych plastrów
- cebula - 1 mała
- czosnek - 4 ząbki
- ser żółty - 30 dkg
Sos
- ketchup - 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- przyprawa do pizzy
Dodatkowo:
- olej do posmarowania blachy
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przegotowujemy dodatki: cebulę i czosnek szatkujemy w kostkę, tarkujemy żółty ser.
Przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy z ketchupem i przyprawą do pizzy.
Blaszkę smarujemy olejem, rozkładamy ciasto, rozciągamy do boków, nie wałkujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 200 C, funkcja termoobiegu. Do lekko nagrzanego piekarnika wstawiamy blachę z ciastem na 10 - 15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy, smarujemy gotowym sosem pomidorowym, układamy dodatki, ser, cebula, czosnek, salami, posypujemy pozostałą przyprawą do pizzy i jeszcze raz posypujemy serem żółtym.
Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Było smaczne, potwierdzam :)
OdpowiedzUsuń