piątek, 2 listopada 2012

Zupa - Kartoflanka na kurczaku


Co będzie potrzebne: 
- ziemniaki - 4 duże
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2
- 2 udka z kurczaka
- sól, pieprz, 
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- warzywko - lub podobna przyprawa



Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, marchew w plasterki, seler, por, pietruszkę i cebulę wrzucamy do wody w całości. Udka z kurczaka myjemy wkładamy do garnka, wrzucamy jeszcze 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, solimy, ja do smaku wsypuję łyżkę przyprawy typu warzywko. Wszystko gotujemy na małym ogniu około godziny.
Aby zupa była gęściejsza, wyjmuje z niej kilka kawałków ugotowanych ziemniaków, seler, pietruszkę, por i cebulę i miksuję wszystko blenderem.  Dodaję z powrotem do zupy. Na sam koniec dodaje majeranek, gotuje wszystko jeszcze 10 minut i gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz