Co będzie potrzebne:
- mąka pszenna - 25 dkg
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- jajka - 4 sztuki
- margaryna - 25 dkg
- cukier - 25 dkg
- olejek cytrynowy - kilka kropli
- skórka z cytryny
Na lukier
- cukier puder - 1 szklanka
- sok z cytryny
Oddzielamy żółtka od białka.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Do utartych żółtek dodajemy olejek cytrynowy, skórkę z cytryny i margarynę. Ucieramy dalej.
Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Ananasy wyjmujemy z puszki, kroimy w kosteczkę.
Kwadratową foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wylewamy do blaszki.
Na ciasto kładziemy pokrojone w kostkę ananasy, troszkę ja wciskamy.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
Kroimy na kawałki i podajemy. Ciasto ładnie urosło, jest wilgotne w środku. Można zamiast ananasa użyć innych owoców. Co kto lubi :) SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
A gdzie w przepisie ananas? :)
OdpowiedzUsuńPrzecież pisze na ciasto kładziemy ananas lekko wciskamy...
Usuń