czwartek, 2 marca 2017

Ciasto ucierane z ananasem



Co będzie potrzebne: 

- mąka pszenna - 25 dkg
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki  
- jajka - 4 sztuki
- margaryna - 25 dkg 
- cukier - 25 dkg

- olejek cytrynowy - kilka kropli
- skórka z cytryny

Na lukier

- cukier puder - 1 szklanka
- sok z cytryny

 
Oddzielamy żółtka od białka.



Żółtka ucieramy z cukrem.


Do utartych żółtek dodajemy olejek cytrynowy, skórkę z cytryny i margarynę. Ucieramy dalej. 


Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.



 
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta.



Ananasy wyjmujemy z puszki, kroimy w kosteczkę.


Kwadratową foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. 
Ciasto wylewamy do blaszki.




Na ciasto kładziemy pokrojone w kostkę ananasy, troszkę ja wciskamy.



Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 55 minut w 180 stopniach. 
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.




Cukier puder mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, lukrem polewamy schłodzone ciasto.
Kroimy na kawałki i podajemy. Ciasto ładnie urosło, jest wilgotne w środku. Można zamiast ananasa użyć innych owoców. Co kto lubi :) SMACZNEGO.

Stopień trudności:  łatwe 


2 komentarze: