czwartek, 16 marca 2017

Quesadillas z kurczakiem, kukurydzą i fasolą

 
 
Co będzie potrzebne:

- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- ser żółty - 20 dkg
- papryka  czerwona - 1 sztuka
- cebula - 5 sztuk

- czosnek - 6 ząbków
- kukurydza z puszki - 1 puszka
- fasola czerwona z puszki - 1 puszka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka, papryka ostra
- olej do smażenia mięsa
- masło - 2 łyżezki
- gotowe placki tortilla - 6 - 8 sztuk


Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w paski. Podsmażamy na oleju.




Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy.



Czosnek siekamy drobno, dodajemy do cebuli, chwilę przesmażamy.  



Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry, przyprawiamy dość mocno. Smażymy na patelni.


Mięso po usmażeniu kroimy w paski.
Ser tarkujemy na grubych oczkach.



Do szklanej miski wkładamy usmażoną paprykę, pokrojone mięso z kurczaka, kukurydzę, fasolę, cebulę z czosnkiem.





 
 Farsz przyprawiamy, powinien być dość ostry, mieszamy dokładnie.

 
W tortownicy układamy na przemian, placek, farsz i ser żółty.



Przykrywamy kolejnym plackiem. I tak do wypełnienia całej tortownicy.
Na ostatnią warstwę tortilli kładziemy wiórki z masła. 



Tak przygotowaną Quesadillas wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C no około 45 minut.
Gorącą podajemy z sosem czosnkowym lub salsą. Pyszne danie, a najlepiej smakuje na drugi dzień, zresztą jak wszystkie zapiekanki. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz