Co będzie potrzebne:
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- ser żółty - 20 dkg
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula - 5 sztuk
- czosnek - 6 ząbków
- kukurydza z puszki - 1 puszka
- fasola czerwona z puszki - 1 puszka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka, papryka ostra
- olej do smażenia mięsa
- masło - 2 łyżezki
- gotowe placki tortilla - 6 - 8 sztuk
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w paski. Podsmażamy na oleju.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy.
Czosnek siekamy drobno, dodajemy do cebuli, chwilę przesmażamy.
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry, przyprawiamy dość mocno. Smażymy na patelni.
Mięso po usmażeniu kroimy w paski.
Ser tarkujemy na grubych oczkach.
Do szklanej miski wkładamy usmażoną paprykę, pokrojone mięso z kurczaka, kukurydzę, fasolę, cebulę z czosnkiem.
Farsz przyprawiamy, powinien być dość ostry, mieszamy dokładnie.
W tortownicy układamy na przemian, placek, farsz i ser żółty.
Przykrywamy kolejnym plackiem. I tak do wypełnienia całej tortownicy.
Na ostatnią warstwę tortilli kładziemy wiórki z masła.
Tak przygotowaną Quesadillas wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C no około 45 minut.
Gorącą podajemy z sosem czosnkowym lub salsą. Pyszne danie, a najlepiej smakuje na drugi dzień, zresztą jak wszystkie zapiekanki. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz