czwartek, 2 marca 2017

Makowe ciasteczka











Co będzie potrzebne: 
- mąka - 5 szklanek - jajka - 2 sztuki
- margaryna - 2 sztuki
- gęsta śmietana - 1 szklanka
- cukier - 3 łyżki 
- drożdże - 10 dkg
- miód - 3 łyżki
- żółtko do posmarowania ciasteczek 
- mak z bakaliami - u mnie jedno opakowanie w puszce  - 0,5 kg

Drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem.
Zagniatamy ciasto, margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, miód i mieszankę drożdży ze śmietaną i cukrem.
Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie dzielimy na kilka części, wałkujemy na cienki placek.



Na ciasto wykładamy masę makową. Rozsmarowujemy. 


 Ciasto zwijamy w rulon.


Następnie kroimy na plastry około 2 centymetrowe. Ciastka kładziemy na płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w pewnej odległości, bo ciasteczka urosną. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.


Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C. Pieczemy około 30 minut, aż będą rumiane.


Ciastek wychodzi dość sporo, w sam raz dla dużej rodziny. Ja upiekłam je na Święta Bożego Narodzenia. Wyszły smaczne, słodkie i mocno makowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz