czwartek, 2 marca 2017
Makowe ciasteczka
Co będzie potrzebne:
- mąka - 5 szklanek - jajka - 2 sztuki
- margaryna - 2 sztuki
- gęsta śmietana - 1 szklanka
- cukier - 3 łyżki
- drożdże - 10 dkg
- miód - 3 łyżki
- żółtko do posmarowania ciasteczek
- mak z bakaliami - u mnie jedno opakowanie w puszce - 0,5 kg
Drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem.
Zagniatamy ciasto, margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, miód i mieszankę drożdży ze śmietaną i cukrem.
Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie dzielimy na kilka części, wałkujemy na cienki placek.
Na ciasto wykładamy masę makową. Rozsmarowujemy.
Ciasto zwijamy w rulon.
Następnie kroimy na plastry około 2 centymetrowe. Ciastka kładziemy na płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w pewnej odległości, bo ciasteczka urosną. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C. Pieczemy około 30 minut, aż będą rumiane.
Ciastek wychodzi dość sporo, w sam raz dla dużej rodziny. Ja upiekłam je na Święta Bożego Narodzenia. Wyszły smaczne, słodkie i mocno makowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz