Co będzie potrzebne:
- mąka - 2 szklanki
- cukier - 1 łyżeczka
- mleko - 1/2 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- jajko - 1 sztuka
- masło - 1 łyżka
- drożdże - 5 dkg
- sezam do posypania bułeczek
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier.
Następnie dodajemy mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
-
Dodajemy rozpuszczone letnie masło.
Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy ręką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto. Z cista robimy małe kuleczki. Kładziemy ja na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim bułeczki i posypujemy sezamem.
Tak przygotowane bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C.
Bułeczki są pyszne, smakują równie dobrze na drugi dzień. Ja przygotowałam z nich mini hamburgery na przyjęcie dla dzieci. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZapisuję do wykorzystania. Wyglądają rewelacyjnie. Trzymam za słowo, że smakują pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Polecam, ja na pewno nie raz jeszcze je zrobię.
OdpowiedzUsuń