czwartek, 16 marca 2017

Bułeczki mini do hamburgerów i nie tylko



Co będzie potrzebne: 
- mąka - 2 szklanki
- cukier - 1 łyżeczka
- mleko - 1/2 szklanki
- sól - 1 łyżeczka 
- jajko -  1 sztuka
- masło - 1 łyżka 
- drożdże - 5 dkg
- sezam do posypania bułeczek

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier.


Następnie dodajemy mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
  
Dodajemy rozpuszczone letnie masło.
 

Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy ręką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.


Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto. Z cista robimy małe kuleczki. Kładziemy ja na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim bułeczki i posypujemy sezamem.


Tak przygotowane bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160  C.
Bułeczki są pyszne, smakują równie dobrze na drugi dzień. Ja przygotowałam z nich mini hamburgery na przyjęcie dla dzieci. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do wykorzystania. Wyglądają rewelacyjnie. Trzymam za słowo, że smakują pysznie ;)
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, ja na pewno nie raz jeszcze je zrobię.

    OdpowiedzUsuń