czwartek, 2 marca 2017

Wątróbka z cebulką i pieczarkami


Co będzie potrzebne:
- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 2 sztuki
- pieczarki - 20 dkg
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 

Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 


Całe wątróbki obtaczamy w mące.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
 

Usmażoną wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w piórka.

Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki. 
 

Cebulę przekładamy do miski do usmażonej wątróbki.
Pieczarki kroimy w plasterki.


Na patelnię po smażeniu cebuli przekładamy pieczarki, smażymy na złoty kolor.


Do pieczarek dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę i cebulkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 
 

 
Uwielbiam wątróbkę w każdej postaci. Tą podałam z tłuczonymi ziemniakami. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz