Co będzie potrzebne:
- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 2 sztuki
- pieczarki - 20 dkg
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól,
Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na
patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z
obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
Usmażoną
wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z
łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w piórka.
Cebulę przekładamy do miski do usmażonej wątróbki.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelnię po smażeniu cebuli przekładamy pieczarki, smażymy na złoty kolor.
Do pieczarek dodajemy
wcześniej usmażoną wątróbkę i cebulkę. Całość dusimy 5 minut na małym
ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i
odrobiną soli.
Uwielbiam wątróbkę w każdej postaci. Tą podałam z tłuczonymi ziemniakami. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz