niedziela, 26 lutego 2017

Babka ziemniaczana


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 1.5 kg
- mąka pszenna - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- jajka - 3 sztuki
- cebula - 2 duże sztuki
- boczek wędzony - 200 g
- majeranek, pieprz, sól
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni.


Boczek wędzony kroimy w kosteczką i też podsmażamy na patelni.


Ziemniaki  trzemy na ratce o drobnych oczkach, dodajemy do nich 3 jajka, dwa rodzaje mąki, cebulę, boczek i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.


Formę  do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wkładamy masę ziemniaczaną. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy 1,5 godziny.


Babka  gotowa, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Kroimy ją na plastry, ciepłą jemy od razu a na drugi dzień możemy odsmażyć na patelni. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz