Co będzie potrzebne:
- karkówka - 1 kg
Zalewa:
- woda - 2 litry
- sól - 1/3 szklanki
- cukier - 1 łyżka
- pieprz czarny ziarnisty - 1/2 łyżeczki
- czosnek - 6 ząbków
- cebula - 1 sztuka
- jałowiec, ziele angielskie - kilka ziaren
- liść laurowy - 6 sztuk
- majeranek - 1 łyżeczka
Karkówkę myjemy.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy wszystkie przyprawy, oraz cebulę, sól i cukier. Zalewę gotujemy tylko chwilę. Studzimy, do zimnej wkładamy surową karkówkę. Ponownie umieszczamy garnek na palniku, gotujemy zalewę z mięsem 5 minut (od zagotowania). Studzimy, mięso w zalewie zostawiamy na całą noc w lodówce, lub na balkonie (o ile jest zimno). Następnego dnia powtarzamy 5 minutowe gotowanie. Po ostudzeniu wyjmujemy mięso z zalewy. Wędlina jest gotowa do jedzenia. Karkówka jest soczysta i smaczna. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Bardzo smaczna wedlina polecam
OdpowiedzUsuń