Co będzie potrzebne:
- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 2 sztuki
- ananas świeży - 1/2 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól,
Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
Usmażoną wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki.
Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki.
Cebulę przekładamy do miski do usmażonej wątróbki.
Ananasa obieramy ze skórki, przekrawamy na pół. Kroimy w grubsze plastry.
A następnie jeszcze drobniej.
Na suchą patelnię przekładamy pokrojonego ananasa, podsmażamy go odrobinę żeby się zrumienił.
Do takiego ananasa dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę i cebulkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Tak przygotowana wątróbka jest pyszna, podałam ją ze świeżym chlebkiem z masełkiem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Ubóstwiam wątróbkę, z ananasem nie jadłam, a wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam jeszcze w planach zrobić wątróbkę ze świeżą brzoskwinia, jak będzie smaczna to pokażę przepis.
OdpowiedzUsuń