Co będzie potrzebne:
- dorsz - filet - 3 sztuki
- mąka - 1/2 szklanki
- przyprawa do ryby - 1 łyżeczka
- por - 1/2 sztuki
- musztarda sarepska - 1 łyżka
- musztarda francuska - 1 łyżka
- śmietana 30% - 200 ml
- olej do smażenia
- masło - 1 łyżeczka
Dorsza przekładamy na płaski talerz. Posypujemy z obu stron przyprawą do ryby.
I tu bardzo bym chciała podziękować mojej kochanej mamie ze nową dostawę ryby. Dzięki niej moja rodzinka co piątek ma pyszny rybny posiłek na obiad :)
Do miseczki wsypujemy pół szklanki maki.
Filety z dorsza obtaczamy w mące.
Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu.
Pora myjemy, kroimy w plasterki.
Na masełku dusimy poda do miękkości.
Dodajemy śmietanę, mieszamy.
Na sam koniec dodajemy po łyżce musztardy sarepskiej i francuskiej.
Mieszamy i dusimy 2 minuty. Sos gotowy.
Rybę podajemy gorącą od razu z patelni, ja podałam ją na makaronie polanym sosem porowo - musztardowym. Przyznaję, że robiłam ten sos pierwszy raz i smak mnie miło zaskoczył. Cały obiad jest gotowy w 30 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTa musztarda fajnie zmienia smak ryby :)
OdpowiedzUsuń