Co będzie potrzebne
- marchew młoda - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - jeden mały
- por - jeden mały kawałek
- pieprz ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka warzywna - 1 sztuka
- ziemniaki - 10 sztuk
- botwinka z małymi buraczkami - 2 pęczki
- koperek świeży - 1 pęczek
- śmietana 18% - 200 ml
- cukier - 2 łyżki
- kwasek cytrynowy - pół łyżeczki
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, marchew kroimy w plasterki, seler, por, pietruszkę wrzucamy do wody w całości.
Botwinkę myjemy, odcinamy łodygi, kroimy w drobną kostkę.
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Koperek myjemy i drobniutko siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, większe przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnym garnku.
Garnek z warzywami, buraczkami, botwinką i przyprawami (liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i kostką warzywną) przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie do zupy dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, zupa powinna być słodko kwaśna. Na sam koniec zaprawiamy zupę śmietaną i dodajemy świeży koperek.
Na talerz wkładamy po kilka ugotowanych ziemniaków i zalewamy gorącą botwinką.
Pyszna sezonowa zupa gotowa. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz