środa, 20 maja 2015

Botwinka


Co będzie potrzebne

- marchew młoda - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - jeden mały 
- por - jeden mały kawałek
- pieprz ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka warzywna - 1 sztuka
- ziemniaki - 10 sztuk 
- botwinka z małymi buraczkami - 2 pęczki
- koperek świeży - 1 pęczek
- śmietana 18% - 200 ml
- cukier - 2 łyżki
- kwasek cytrynowy - pół łyżeczki

 
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew kroimy w plasterki, seler, por, pietruszkę wrzucamy do wody w całości. 


Botwinkę  myjemy, odcinamy łodygi, kroimy w drobną kostkę.



Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.




Koperek myjemy i drobniutko siekamy.



Ziemniaki obieramy, myjemy, większe przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnym garnku.

Garnek z warzywami, buraczkami, botwinką  i  przyprawami (liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i kostką warzywną) przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie do zupy dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, zupa powinna być słodko kwaśna. Na sam koniec zaprawiamy zupę śmietaną i dodajemy świeży koperek.

Na talerz wkładamy po kilka ugotowanych ziemniaków i zalewamy gorącą botwinką



Pyszna sezonowa zupa gotowa. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz