piątek, 22 maja 2015

Wątróbka z jabłuszkiem z patelni

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 2 sztuki
- jabłko - 2 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 


Całe wątróbki obtaczamy w mące.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.



Usmażoną wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki.


Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki. 


Cebulę przekładamy do miski do usmażonej wątróbki.
Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w grubsze plastry.


Na suchą patelnię przekładamy jabłka, prażymy, jeżeli puszczą za mało soku, można podlać odrobinką wody.
Do miękkich jabłek dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę i cebulkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 

Wątróbkę podałam ze świeżą bułeczką z masełkiem. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 




2 komentarze:

  1. przepadam za tak przygotowaną wątróbką! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro testuję nowy przepis na wątróbkę z ananasem, jak będzie smaczna to szybko ją tu wkleję. Polecam.

      Usuń