Co będzie potrzebne:
- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 2 sztuki
- jabłko - 2 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól,
Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
Usmażoną wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki.
Cebulę przekładamy do miski do usmażonej wątróbki.
Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w grubsze plastry.
Na suchą patelnię przekładamy jabłka, prażymy, jeżeli puszczą za mało soku, można podlać odrobinką wody.
Do miękkich jabłek dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę i cebulkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Wątróbkę podałam ze świeżą bułeczką z masełkiem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
przepadam za tak przygotowaną wątróbką! :-)
OdpowiedzUsuńJutro testuję nowy przepis na wątróbkę z ananasem, jak będzie smaczna to szybko ją tu wkleję. Polecam.
Usuń