piątek, 19 czerwca 2015

Hamburger


Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- jaja- 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek
- woda przegotowana - 1/2 szklanki
- olej do smażenia
- pomidor - 1 sztuka
- ogórek - 1 sztuka
- cebula biała i czerwona - 1 jednej sztuce
- majonez - 3 łyżki
- katczup - 3 łyżki
- bułki 

Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy pieprz czarny, sól, majeranek i czosnek granulowany. 
Dodajemy 2 całe jajka i pół szklanki wody. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 
Z tak przygotowanego mięsa formujemy duże okrągłe kotlety.  


Wkładamy na rozgrzany tłuszcz.


Smażymy z obu stron na złoty kolor.


W czasie jak smażą się kotlety, myjemy i obieramy ze skóry pomidora, ogórka i cebule.
Warzywa kroimy w plasterki.


Bułki przekrawamy na pól, smarujemy odrobinę masłem i zapiekamy w piekarniku żeby naprały chrupkości.



Z majonezu i ketczupu robimy sos. Smarujemy nim bułki z dwóch stron. Nakładamy ciepłego kotleta.


I dodatki takie jak lubimy.


Hamburgera składamy i zajadamy.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



2 komentarze: