Witajcie, dziś stawiam pierwsze kroki w blogowaniu i wklejam pierwszy przepis. Zainspirował mnie przepis ze strony LIDL-a na małe duszki. Ja zdobiłam podwójną porcje bo w moim domu mieszkają łasuchy :).
Co będzie potrzebne:
- cukier puder - 300 g
- białka jaja - 2
- szczypta soli
- czekolada deserowa - 15 g
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
- woreczek foliowy
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier puder, cały czas ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Przelewamy do woreczka do wyciskania z końcówką średniej wielkości, a następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe bezy w kształcie duchów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1 godzinę, aż będą jasne i chrupkie. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę deserową kroimy na mniejsze kawałki i topimy w gorącej kąpieli wodnej z odrobiną śmietany 30% . Przelewamy do woreczków do zamrażania, odcinamy bardzo mały narożnik, a następnie wyciskamy na bezach oczka. Buzie robimy z czerwonego lukru. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz