Co będzie potrzebne:
- żeberka - 1.5 kg
- cebula - 3 sztuki
- pieczarki - 30 dkg
- przyprawy - sól, pieprz czarny, majeranek, ostra papryka, czosnek,
- olej do smażenia
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, tak po dwie kostki na porcję. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przyprawiamy mięso dość obficie przyprawami, nacierając z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C. Pieczemy około 2 godzin.
Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na ćwiartki, też obsmażamy na patelni.
W połowie czasu pieczenia (około godziny) dodajemy do mięsa podsmażoną cebulę i pieczarki. Staramy się przemieszać mięso razem z dodatkami. Pieczemy jeszcze wszystko około godziny. Żeberka są gotowe jak kostki same od nich odchodzą. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz