sobota, 8 lutego 2020

Ziemniaczane placki faszerowane mozzarellą (z wczorajszych ziemniaków)


Co będzie potrzebne:

- ziemniaki ugotowane - puree  (takie jak zostają z obiadu)
- ser mozzarella - 20 dkg
- maka ziemniaczana - 2 łyżki
- jajko - 2 sztuki
- olej do smażenia - 4 łyżki
- przyprawy - sól, czosnek, pieprz czarny, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków (kto co lubi)


 
Do ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) dodajemy dwa jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy. 




Wszystko dokładnie mieszamy. 


Mozzarellę (u mnie ziołowa) kroimy w plastry grubości około 1 cm.


Z masy ziemniaczanej formujemy płaski kotlet, grubości około 1 cm. Na każdy kotlet kładziemy plaster sera i zalepiamy, tworząc placuszek wielkości dłoni.


Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.



Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.
Gorące  ziemniaczane placki podajemy gorące na kolację albo jako samodzielną przekąskę.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



2 komentarze:

  1. Mniam! Ale super pomysł! Dawno nie robiłam takich placków ziemniaczanych, a to pyszne danie. Muszę spróbować wersji z mozzarellą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo smaczne i takie troszkę inne. Smacznego.

      Usuń