Co będzie potrzebne:
- ziemniaki ugotowane - puree (takie jak zostają z obiadu)
- ziemniaki ugotowane - puree (takie jak zostają z obiadu)
- ser mozzarella - 20 dkg
- maka ziemniaczana - 2 łyżki
- jajko - 2 sztuki
- olej do smażenia - 4 łyżki- przyprawy - sól, czosnek, pieprz czarny, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków (kto co lubi)
Do ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) dodajemy dwa jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Mozzarellę (u mnie ziołowa) kroimy w plastry grubości około 1 cm.
Z masy ziemniaczanej formujemy płaski kotlet, grubości około 1 cm. Na każdy kotlet kładziemy plaster sera i zalepiamy, tworząc placuszek wielkości dłoni.
Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.
Stopień trudności: łatwe
Mniam! Ale super pomysł! Dawno nie robiłam takich placków ziemniaczanych, a to pyszne danie. Muszę spróbować wersji z mozzarellą.
OdpowiedzUsuńTak, bardzo smaczne i takie troszkę inne. Smacznego.
Usuń