czwartek, 20 lutego 2020

Śledzie Mireczki - z cebulą, rodzynkami i sosem pomidorowym


Co będzie potrzebne: 

- cebula - 2 sztuki
- śledzie matiasy - 4 płaty
- rodzynki - garść
- koncentrat pomidorowy (najlepiej taki w kartoniku) - 200 ml
- przyprawy: sól, pieprz czarny, odrobina cukru
- olej do smażenia

Rodzynki zalewamy szklanką gorącej wody, pozostawiamy na chwilę żeby zmiękły.


Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. 



Do podsmażonej cebuli dodajemy namoczone wcześniej rodzynki.


I koncentrat pomidorowy. Chwilę podgrzewamy, próbujemy. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.


Płaty śledziowe kroimy w paski. 


Pokrojone śledzie zalewamy gorącym sosem pomidorowym z rodzynkami i cebulą. Przekładamy do słoika. Śledzie dobre są do spożycia już po kilku godzinach. Podajemy je z chrupiącą bułeczką. Polecam. SMACZNEGO.

Może nie wyglądają na zdjęciu zachęcająco, ale są bardzo smaczne. 
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz