Co będzie potrzebne:
- cebula - 2 sztuki
- śledzie matiasy - 4 płaty
- rodzynki - garść
- koncentrat pomidorowy (najlepiej taki w kartoniku) - 200 ml
- przyprawy: sól, pieprz czarny, odrobina cukru
- olej do smażenia
Rodzynki zalewamy szklanką gorącej wody, pozostawiamy na chwilę żeby zmiękły.
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w piórka, podsmażamy na patelni.
Do podsmażonej cebuli dodajemy namoczone wcześniej rodzynki.
I koncentrat pomidorowy. Chwilę podgrzewamy, próbujemy. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Płaty śledziowe kroimy w paski.
Pokrojone śledzie zalewamy gorącym sosem pomidorowym z rodzynkami i cebulą. Przekładamy do słoika. Śledzie dobre są do spożycia już po kilku godzinach. Podajemy je z chrupiącą bułeczką. Polecam. SMACZNEGO.
Może nie wyglądają na zdjęciu zachęcająco, ale są bardzo smaczne.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz