Co będzie potrzebne:
- makaron spaghetti - 500 g
- cebula - 4 sztuki
- pierś z indyka - 500 g
- ser żółty Gouda - 200 g
- bułka tarta - do smażenia kotletów + 3 łyżki
- jajka - do smażenia kotletów + 3 sztuki dodatkowo
- olej
- masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
- przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
- koncentrat pomidorowy - 400 ml (u mnie z kartonika)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso z piersi indyka myjemy, wykrawamy cienkie kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym białku i bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Na pozostałym tłuszczu ze smażenia kotletów przesmażamy cebulę. Na koniec dodajemy do cebuli koncentrat pomidorowy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ugotowany wcześniej makaron przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy tarty żółty, bułkę tartą i jajka.
Wszystko dokładnie mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę - warstwowo: makaron, kotlety z indyka.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 30 minut.
Gorącą zapiekankę kroimy na mniejsze kawałki i podajemy. Smakuje fajnie. Jak to bywa z zapiekankami na drugi dzień jest lepsza i ładniej się kroi. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz