Co będzie potrzebne:
- mielone mięso drobiowe - 40 dkg
- jajko- 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego,
- cebula - 1 sztuka
- przecier pomidorowy (najlepiej taki w kartoniku) - 0,5 l
Do mięsa dajemy 1 całe jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy.
Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego farszu mięsnego robimy malutkie kulki, wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy. Podgrzewamy. Pulpety wrzucamy do gorącego przecieru, gotujemy całość około 30 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec całość próbujemy, możemy doprawić. Ja nic więcej nie robiłam, smak mięsa połączył się z sosem, ale jakość przecieru taż ma duże znaczenie.
Gotowe pulpety drobiowe w sosie pomidorowym podałam z makaronem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz