Co będzie potrzebne:
- szynka parmeńska w cienkich plastrach - 2 opakowania - około 20 plastrów
- ogórki kiszone z sokiem - 0,5 kg (u mnie ogórki własnej roboty, duży słoik)
- cebula - 3 duże sztuki
- śmietana 30% - 200 ml
- olej do smażenia
Ogórki wyjmujemy ze słoika (płynu nie wylewamy !!!), obieramy ze skórki, obrane kroimy w drobną kostkę.
Szynkę myjemy, wykrawamy kotlety.
Kotlety przekładamy do garnka, zalewamy je całym kwasem z kiszonych ogórków, tak żeby przykryć mięso. Odstawiamy na kilka godzin. Możemy tą czynność przygotować dzień wcześniej.
Zamarynowane kotlety wyjmujemy z garnka, odsączamy z zalewy. Do każdego kotleta przypinamy wykałaczką plaster szynki parmeńskiej.
Na rozgrzany olej kładziemy kotlety z szynki.
Smażymy delikatnie z obu stron.
Smażymy delikatnie z obu stron.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pozostałą część szynki parmeńskiej również kroimy w kostkę.
Cebulę podsmażamy. Na koniec smażenia dodajemy szynkę parmeńską i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone.
Usmażoną szynkę przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu.
Po około 20 minutach do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, szynkę parmeńską i kiszone ogórki. Dalej dusimy.
Po kolejnych 20 minutach dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 10 minut.
Mięsa na żadnym etapie nie przyprawiamy, smak całej potrawie nadaje szynka parmeńska i kiszone ogórki.
Tak przygotowane kotlety z szynki przekładamy na talerz, polewamy gorącym sosem śmietanowym z dodatkiem szyki i ogórka i podajemy. U mnie dodatkiem była kasza pęczak. Danie smakowała fajnie, tak inaczej. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz