Co będzie potrzebne:
- makaron świderki - 500 g
- cebula - 2 sztuki
- pierś z kurczaka - 500 g
- śmietana 30% - 400 ml
- ser żółty Gouda - 200 g
- ser Mozzarella - 200 g
- ser Gorgonzola - 200 g
- szczypiorek
- olej
- przyprawa - Vegeta
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso z piersi kurczaka myjemy, kroimy w paski a następnie w mniejszą kostkę. Przyprawiamy Vegetą, mieszamy dokładnie.
Na odrobinie oleju delikatnie przesmażamy mięso, ma pozostać białe, nie rumiane.
Mięso zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę, też jej nie przypalając.
Do podsmażonej cebuli dodajemy śmietanę 30%, a jak się podgrzeje dodajemy żółty tarty ser i rozdrobniony ser Gorgonzola. A na sam koniec szczypiorek i podsmażone wcześniej mięso.
Tak przygotowany sos serowy łączymy z makaronem. Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu kładziemy plastry Mozzarelli.
Całość zapiekamy w temperaturze 180C przez około 25-30 minut.
Gorącą zapiekankę zajadamy :)
Oczywiście jak to bywa ze wszystkimi zapiekankami, na drugi dzień ładniej się kroją no i oczywiście lepiej smakują. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz