sobota, 15 lutego 2020

Zapiekanka - makaron z kurczakiem w sosie serowym


Co będzie potrzebne: 

- makaron świderki - 500 g
- cebula - 2 sztuki
- pierś z kurczaka - 500 g
- śmietana 30% - 400 ml
- ser żółty Gouda - 200 g
- ser Mozzarella - 200 g
- ser Gorgonzola - 200 g
- szczypiorek
- olej
- przyprawa - Vegeta



Makaron gotujemy w osolonej wodzie.


Mięso z piersi kurczaka myjemy, kroimy w paski a następnie w mniejszą kostkę. Przyprawiamy Vegetą, mieszamy dokładnie.




Na odrobinie oleju delikatnie przesmażamy mięso, ma pozostać białe, nie rumiane.



Mięso  zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę, też jej nie przypalając.



Do podsmażonej cebuli dodajemy śmietanę 30%, a jak się podgrzeje dodajemy żółty tarty ser i rozdrobniony ser Gorgonzola. A na sam koniec szczypiorek i podsmażone wcześniej mięso.





Tak przygotowany sos serowy łączymy z makaronem. Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Na wierzchu kładziemy plastry Mozzarelli.


Całość zapiekamy w temperaturze 180C przez około 25-30 minut. 


Gorącą zapiekankę zajadamy :)
Oczywiście jak to bywa ze wszystkimi zapiekankami, na drugi dzień ładniej się kroją no i oczywiście lepiej smakują. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz