Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 6 dużych
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 małego
- cebula - 4 sztuki (2 do zupy, 2 podsmażenia)
- ziemniaki - 6 dużych
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 małego
- cebula - 4 sztuki (2 do zupy, 2 podsmażenia)
- boczek wędzony - 20 dkg
- biała kiełbasa surowa - 6 sztuk
- biała kiełbasa surowa - 6 sztuk
- jajka - na każdy talerz zupy jedno jajko
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- masło - 1 łyżka
- ojej do smażenia cebuli i boczku
- barszcz biały - 2 torebki (wiem że torebki nie są dobre, ale lubię ten smak od czasu do czasu)
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka.
Dodajemy surową białą kiełbasę.
Całość przyprawiamy liściem laurowym, pieprzem, solą i zielem angielskim.
2 cebule obieramy, przekrawamy na pół i przypalamy na patelni. Dodajemy do gotujących się warzyw i białej kiełbasy.
- ojej do smażenia cebuli i boczku
- barszcz biały - 2 torebki (wiem że torebki nie są dobre, ale lubię ten smak od czasu do czasu)
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka.
Dodajemy surową białą kiełbasę.
Całość przyprawiamy liściem laurowym, pieprzem, solą i zielem angielskim.
2 cebule obieramy, przekrawamy na pół i przypalamy na patelni. Dodajemy do gotujących się warzyw i białej kiełbasy.
Wszystko gotujemy.
Po godzinie wyjmujemy wszystko z garnka, zostawiamy czysty wywar.
Do wywaru dodajemy barszcz biały, oczywiście mieszamy wcześniej w kubku z odrobiną wywaru, a potem całość do garnka.
Pozostałe dwie obrane cebule kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju, na koniec smażenia cebuli dodajemy do niej pokrojony w kostkę wędzony boczek. podsmażoną cebulkę wraz z boczkiem dodajemy do zupy, wszystko razem chwilę jeszcze gotujemy na małym ogniu do połączenia się smaków.
Po godzinie wyjmujemy wszystko z garnka, zostawiamy czysty wywar.
Do wywaru dodajemy barszcz biały, oczywiście mieszamy wcześniej w kubku z odrobiną wywaru, a potem całość do garnka.
Pozostałe dwie obrane cebule kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju, na koniec smażenia cebuli dodajemy do niej pokrojony w kostkę wędzony boczek. podsmażoną cebulkę wraz z boczkiem dodajemy do zupy, wszystko razem chwilę jeszcze gotujemy na małym ogniu do połączenia się smaków.
Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy, (troszkę marchewki zostawiamy, dodamy ją do puree z ziemniaków)
W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Do ugotowanych i odcedzonych dodajemy łyżkę masła.Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, ziemniaki dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy ugotowaną marchewkę, wszystko razem mieszamy. Z puree ziemniaczanego robimy okrągłe kule.
Na głęboki talerz nakładamy jedną kulkę puree ziemniaczanego tylko z ziemniaków i drugą kulkę puree ziemniaczanego z marchewką, jedno jajo ugotowane na twardo i jedną białą kiełbasę. Wszystko zalewamy gorącą zupą. Lubię smak tej zupy, jest słodka od warzyw i trochę kwaskowa od barszczu. A z takim uśmiechem na talerzu fajnie wygląda :) SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz