- ziemniaki - około 1 kilograma
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka, seler - po 1 sztuce
- cebula - 3 sztuki
- por - 1/2 dużego
- boczek wędzony surowy - 30 dkg
- kiełbasa śląska - 3 laski
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, majeranek
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka drobiowa, wołowa - po 1 sztuce
- olej - jedna łyżka
Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy ze skórki, myjemy i wkładamy w całości do garnka z wodą.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, również wkładamy do garnka.
Kiełbasę śląską kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kiełbaskę na złoto z obu stron.
Jedną cebulę czerwoną i jedną białą kroimy drobniutko.
Na tłuszczu na którym smażyła się kiełbaska podsmażamy cebulę.
Boczek wędzony kroimy w słupki.
Podsmażamy na patelni na rumiano.
Podsmażone plasterki kiełbasy, boczek i cebulę przekładamy do garnka z włoszczyzną.
Na koniec do garnka dodajemy przyprawy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, kostki rosołowe i dużo majeranku.
Zupę gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie z zupy wyjmujemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, oraz cebulę i seler. Wyrzucamy je.
Marchew i pietruszkę możemy pokroić w plasterki i włożyć ponownie do zupy.
Gotową zupę podajemy ciepłą z kromką chleba albo świeżą bułeczką. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz