środa, 11 listopada 2015

Zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni


Co będzie potrzebne: 

- wywar warzywny - 2 litry
- dynia (u mnie w kawałku) - około 1 kilograma
- marchewka - 2 sztuki
- ziemniaki - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- pieprz czarny świeżo mielony 
- sól - szczypta
- śmietana 30% - 100 g
- cukier - 1 łyżeczka
- olej - 3 łyżki
- imbir - szczypta
- papryczka chili

Gotowy wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy.
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki.

 
Dynię kupiłam jeż pokrojoną, ze względu na dużą jej ilość, podzieliłam ją na porcje i zamroziłam. Na porcję zupy dla trzech osób, na dwa dni jedzenia starczy około kilograma dyni.

 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

 
Ziemniaki obieramy, kroimy w mała kostkę i płuczemy w zimnej wodzie.


 
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulkę. Do lekko zrumienionej cebuli dodajemy marchewkę w plasterkach i dynię. Wszystko razem przesmażamy ciągle mieszając.
 

 
Jak warzywa zmiękną, przekładamy je do dużego garnka i zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy też surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość doprawiamy solą, cukrem, imbirem i pieprzem świeżo zmielonym. Tak przygotowaną zupę gotujemy na małym ogniu 40 minut.

 
Jak wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zestawiamy z ognia, pozwalamy jej troszkę przestygnąć. Chłodną miksujemy na jednolity krem, jeżeli wyjdzie nam za gęsta możemy dolać odrobinę wywaru warzywnego. Aby wyostrzyć jej smak możemy dodać odrobinę papryczki chili drobno posiekanej.
Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy.
 


Gotową zupę przelewamy do miseczek.

Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni, prażymy je przez chwilę.

  
Zupę posypujemy prażonymi pestkami dyni. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz