czwartek, 19 listopada 2015

Ciasto marmurkowe


Co będzie potrzebne: 

- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżki   
- cukier puder - 1,5 szklanki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- jajka - 4 sztuki 
- margaryna Kasia - 200 g  
- mleko - 0,5 szklanki
- kakao - 1 łyżka

Miałam przyjemność testować ostatnio Margarynę Kasię - ekstra maślany smak. Postanowiłam jako pierwsze ciasto upiec Zebrę, bo to łatwe i szybkie ciasto. Ciasto ładnie wyrosło i było smaczne. Drugi test Kasi to ciasto marmurkowe. Polecam.

 
Margarynę Kasię przekładamy do miski.

 
Wsypujemy do miski cukier puder i cukier wanilinowy.


Kasię ucieramy z cukrem na gładka masę.


Dodajemy jajka i ucieramy dalej.


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy. Dodajemy też mleko.

 
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. 

 

Mieszamy do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia smarujemy margaryną Kasią i wykładamy papierem do pieczenia.


Ciasto białe wylewamy do blaszki.


Na białe ciasto kładziemy ciasto kakaowe.


Delikatnie mieszamy ciasto jasne z ciemnym.


Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i  lekko studzimy. 


Ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Ostudzone kroimy na kawałki i podajemy. Wyszło smaczne. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz