Co będzie potrzebne:
- margaryna - 100 g
- jaja - 2 sztuki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- płatki owsiane - 2 szklanki
- mąka - 1 szklanka
- miód - 3 łyżki
- orzechy - różne rodzaje
- słonecznik
- pestki dyni
- suszone daktyle
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Miałam przyjemność testować ostatnio
Margarynę Kasię - ekstra maślany smak. Postanowiłam jako pierwsze ciasto
upiec Zebrę, bo to łatwe i szybkie ciasto. Drugie ciasto z wykorzystaniem testowanej margaryny to Ciasto marmurkowe, ciasto ładnie wyrosło i było smaczne. Teraz czas na ciasteczka.
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Suche składniki przekładamy do miski.
Do płatków, mąki, proszku do pieczenia i cukru dodajemy jajka, płynny miód i rozpuszczoną margarynę Kasię.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Orzechy, suszone owoce i pestki siekamy drobniej.
Do wyrobionego ciasta wsypujemy wcześniej przygotowane dodatki i co nam jeszcze przyjdzie do głowy i co lubimy. Moje ciasteczka za każdym razem smakują inaczej bo mają inne dodatki.
Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy ciasteczka, ściskamy i lekko spłaszczamy (dłonie zwilżamy wodą, wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do rąk).
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy 10 minut w temp 160 C. z termo obiegiem a kolejne 12 minut bez termo obiegu. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz