czwartek, 12 listopada 2015

Nalewka malinowa


Co będzie potrzebne: 

- maliny - około 1 kilograma 
- cukier
- spirytus

Maliny myjemy, wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone.


 Świeże i czyste maliny wsypujemy do dużego słoja.


Zalewamy je spirytusem 70% (proporcje wódki do spirytusu 1:1), tak by były tylko przykryte. Stawiamy w słońcu na 4 dni.
Co najmniej raz dziennie wstrząsamy słoikiem w celu wymieszania składników.

Zlewamy spirytus a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na kolejne 2-3 dni do rozpuszczenia się cukru.



Po czterech dniach zlewamy powstały syrop, mieszamy go ze zlanym wcześniej spirytusem i zaprawiamy, dodając na każde 500 ml płynu 250 ml wody i 180 g cukru (cukier rozpuszczamy wcześniej w gorącej wodzie). Wszystko razem mieszamy.
Powstały płyn filtrujemy przez gazę (można użyć bibuły lub filtrów do kawy) i przelewamy do butelek.




Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 miesiące. Im dłużej postoi tym lepsza, nalewka nabiera mocy z czasem.
Nalewka malinowa świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Dlatego warto popijać ją szczególnie jesienią i zimą. Jest to doskonałe lekarstwo na przeziębienie. NA ZDROWIE.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz