Co będzie potrzebne:
- maliny - około 1 kilograma
- cukier
- spirytus
Maliny myjemy, wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone.
Świeże i czyste maliny wsypujemy do dużego słoja.
Zalewamy je spirytusem 70% (proporcje wódki do spirytusu 1:1), tak by były tylko przykryte. Stawiamy w słońcu na 4 dni.
Co najmniej raz dziennie wstrząsamy słoikiem w celu wymieszania składników.
Zlewamy spirytus a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na kolejne 2-3 dni do rozpuszczenia się cukru.
Po czterech dniach zlewamy powstały syrop, mieszamy go ze zlanym wcześniej spirytusem i zaprawiamy, dodając na każde 500 ml płynu 250 ml wody i 180 g cukru (cukier rozpuszczamy wcześniej w gorącej wodzie). Wszystko razem mieszamy.
Nalewkę odstawiamy w
chłodne miejsce na minimum 3 miesiące. Im dłużej postoi tym lepsza, nalewka nabiera mocy z czasem.
Nalewka malinowa świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Dlatego warto popijać ją szczególnie jesienią i zimą. Jest to doskonałe lekarstwo na przeziębienie. NA ZDROWIE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz