sobota, 7 listopada 2015

Zebra


Co będzie potrzebne: 

- mąka pszenna - 350 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
- cukier - 350 g
- jajka - 4 sztuki 
- margaryna Kasia - 125 g 
- napój gazowany (Cit lub Sprita) - 200 ml
- kakao - 2 łyżki

Miałam przyjemność testować ostatnio Margarynę Kasię - ekstra maślany smak. Postanowiłam jako pierwsze ciasto upiec zebrę, bo to łatwe i szybkie ciasto. Polecam.


Żółtka oddzielamy od białek.


Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

 
Do sztywnej piany dodajemy żółtka, miksujemy.

 
Margarynę Kasię przekładamy do miseczki i rozpuszczamy.


Następnie do miski z ciastem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę Kasię. Miksujemy.



Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.


Mieszamy do połączenia się składników.


Foremkę do pieczenia smarujemy margaryną Kasią i wykładamy papierem do pieczenia.


Ciasto białe jak i kakaowe wylewamy równocześnie do blaszki.


Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 55 minut w 180 stopniach.


Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i  lekko studzimy. 


Ciasto ładnie wyrosło. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz