Co będzie potrzebne:
- mąka pszenna - 350 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 350 g
- jajka - 4 sztuki
- margaryna Kasia - 125 g
- margaryna Kasia - 125 g
- napój gazowany (Cit lub Sprita) - 200 ml
- kakao - 2 łyżki
Miałam przyjemność testować ostatnio Margarynę Kasię - ekstra maślany smak. Postanowiłam jako pierwsze ciasto upiec zebrę, bo to łatwe i szybkie ciasto. Polecam.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do sztywnej piany dodajemy żółtka, miksujemy.
Margarynę Kasię przekładamy do miseczki i rozpuszczamy.
Następnie do miski z ciastem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę Kasię. Miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Mieszamy do połączenia się składników.
Foremkę do pieczenia smarujemy margaryną Kasią i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto białe jak i kakaowe wylewamy równocześnie do blaszki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do sztywnej piany dodajemy żółtka, miksujemy.
Margarynę Kasię przekładamy do miseczki i rozpuszczamy.
Następnie do miski z ciastem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę Kasię. Miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Mieszamy do połączenia się składników.
Foremkę do pieczenia smarujemy margaryną Kasią i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto białe jak i kakaowe wylewamy równocześnie do blaszki.
Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 55 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz