Co będzie potrzebne:
- Margaryna Kasia Ekstra Maślany Smak - 1 kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- owoce do dekoracji, u mnie brzoskwinie, agrest, malina, porzeczka
- galaretka owocowa - 1 opakowanie, u mnie cytrynowa
- budyń waniliowy - jedno opakowanie
- mleko - 2 szklanki
- mleko - 2 szklanki
Miałam przyjemność testować ostatnio
Margarynę Kasię Ekstra Maślany Smak. Postanowiłam jako pierwsze ciasto
upiec Zebrę, na drugi ogień poszło kruche z owocami. Polecam.
Twardą margarynę
kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem
pudrem i wanilinowym i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie,
można dodać łyżkę gęstej śmietany.
Wyrobione
ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki na minimum
godzinę. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.
Schłodzone
ciasto cienko wałkujemy. Będzie potrzebna foremka do tarty.
Ciasto pieczemy w 200 C około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
W garnku podgrzewamy mleko, jak się zagotuje wsypujemy budyń, intensywnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia, (budyń robiłam jak w przepisie na opakowaniu).
Budyń wykładamy na przestudzone ciasto.Inne owoce i inny układ:
Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pyszne, owocowe ciasto gotowe.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz