czwartek, 12 listopada 2015

Nalewka na płatkach dzikiej róży


Co będzie potrzebne: 

 
- płatki dzikiej róży - około 1 szklanki lub więcej
- cukier - 150 gram
- spirytus - 300 ml
- woda przegotowana - 300 ml

Płatki myjemy, wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone.


Świeże i czyste płatki wsypujemy do dużego słoja.


Zalewamy je gorącą wodą i zasypujemy cukrem. Wstrząsamy słoikiem w celu wymieszania składników.


Jak woda w słoiku ostygnie dolewamy 0,3 litra spirytusu. Odstawiamy na 2 - 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie zlewamy nalewkę, filtrujemy ją przez gazę (można użyć bibuły lub filtrów do kawy) i przelewamy do butelki.
Nalewkę już w butelce odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc. Im dłużej postoi tym smaczniejsza.
Nalewka na płatkach dzikiej róży bardzo intensywnie pachnie różami, jest smaczna, nie za mocna, mój maż powiedział, że taka kobieca :) NA ZDROWIE.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz