Co będzie potrzebne:
- jajka - 2 sztuki
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier puder - 1 szklanka - cukier kryształ - 3 łyżeczki
- migdały - u mnie mielone - 3 łyżki
Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy robotem z cukrem kryształem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.
Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem.
Do ubitych żółtek dodajemy ubitą śmietanę 30 % i ubite białka.
Wszystko razem mieszamy.
Trzy łyżki mielonych migdałów dodajemy do masy lodowej.
Masę
na lody schładzamy w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją
do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach.
Lody są smaczne, mają fajną konsystencje, nie są za twarde. Lody przygotowane samodzielnie, najważniejsze, że
wiemy co jemy :)
Smacznego.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz