czwartek, 12 listopada 2015

Nalewka - Agrestówka


Co będzie potrzebne: 

- agrest - około 1 kilograma dojrzałych owoców
- cukier - 0,5 kg
- spirytus 70 % - 0,5 l
- wódka - 0,5 l

Najczęściej spotykane odmiany agrestu mają kolor zielony lub bordowy, ale też jest odmiana żółta.

Do nalewki dodajemy tylko dojrzałe, słodkie i miękkie owoce.

Agrest myjemy, wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone owoce. Odcinamy ogonki.
Świeży i czysty agrest wsypujemy do dużego słoja. Lekko zgniatamy.
Zalewamy wódką i spirytusem. Ostawiamy na miesiąc.

 
Co najmniej raz dziennie wstrząsamy słoikiem w celu wymieszania składników.
Po miesiącu zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie.

 
Po tym czasie zlewamy słodki sok, mieszamy go ze zlanym wcześniej alkoholem. Wszystko razem mieszamy.
Powstały płyn filtrujemy przez gazę (można użyć bibuły lub filtrów do kawy) i przelewamy do butelek.

 
Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc. Po tym czasie degustujemy, jest to moja druga ulubiona nalewka, zaraz po białej porzeczce. NA ZDROWIE.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz