Co będzie potrzebne:
- agrest - około 1 kilograma dojrzałych owoców
- cukier - 0,5 kg
- spirytus 70 % - 0,5 l
- wódka - 0,5 l
Najczęściej spotykane odmiany agrestu mają kolor zielony lub bordowy, ale też jest odmiana żółta.
Do nalewki dodajemy tylko dojrzałe, słodkie i miękkie owoce.
Agrest myjemy, wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone owoce. Odcinamy ogonki.
Świeży i czysty agrest wsypujemy do dużego słoja. Lekko zgniatamy.Zalewamy wódką i spirytusem. Ostawiamy na miesiąc.
Po miesiącu zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie.
Po tym czasie zlewamy słodki sok, mieszamy go ze zlanym
wcześniej alkoholem.
Wszystko razem mieszamy.
Nalewkę odstawiamy w
chłodne miejsce na miesiąc. Po tym czasie degustujemy, jest to moja druga ulubiona nalewka, zaraz po białej porzeczce. NA ZDROWIE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz