niedziela, 14 lutego 2016

Pizza calzone z kurczakiem i dodatkami


Co będzie potrzebne:
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka

Dodatki
- pieczarki - 20 dkg

- cebula - 1 duża
- pomidor - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- pierś z kurczaka - 30 dkg
- ser żółty - 20 dkg
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia mięsa

Na sos
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki stołowe
- ketchup - 2 duże łyżki stołowe
- przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka 

- oregano - szczypta

Ciasto na pizzę robię to samo jak do pizzy z salami, kurczakiem i paluchów z kminkiem (przepisy na blogu), ale przypomnę jaszcze raz:

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Do ciasta w tym przypadku dodałam odrobinę przyprawy do pizzy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Z wyrośniętego ciasta formujemy kulkę, stół obsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt koła, dość cienko.



Przygotowujemy dodatki.
Pierś z kurczaka myjemy w zimnej wodzie,kroimy w kawałki, polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do kurczaka. Dokładnie mieszamy. Kurczaka można przygotować dużo wcześniej, mięso przejdzie wtedy przyprawami. 


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na gorący tłuszcz wkładamy przyprawiane mięso i szybko smażymy często mieszając.


Pieczarki płuczemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni.

 
 

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni.



Pomidora i paprykę kroimy w plasterki.



Przygotowujemy sos do pizzy, do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki koncentratu, 2 łyżki ketchupu i przyprawę do pizzy, wszystko dokładnie mieszamy. Takim sosem smarujemy pizzę. 


Następnie sypiemy dużo tarkowanego żółtego sera, na ser kurczak pieczony.



Potem pieczarki, cebula, pomidor i papryka. Całość posypujemy przyprawami.



Pizzę składamy na pół, sklejamy brzegi, pieroga przekładamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju.


Pizzę wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika, na około 25 minut. 



Jak pizza calzone zacznie się przypiekać, jest gotowa. SMACZNEGO. 
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz