niedziela, 21 lutego 2016

Pizza z mięsem - łódeczki


Co będzie potrzebne:
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka

Farsz
- mięso mielone (u mnie z łopatki)  - 40 dkg
- cebula - 1 duża

- czosnek - 2 ząbki
- ser żółty - 20 dkg
- przyprawy: pieprz, oregano, papryka, sól
- olej do smażenia mięsa

Na sos
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki stołowe
- ketchup - 2 duże łyżki stołowe
- przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka
- oregano - szczypta


Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. 



Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Do ciasta w tym przypadku dodałam odrobinę przyprawy do pizzy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Przygotowujemy sos do pizzy, do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki koncentratu, 2 łyżki ketchupu i przyprawę do pizzy, oregano, wszystko dokładnie mieszamy. Takim sosem smarujemy nasze ciasto. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka mniejszych części.


Przygotowujemy farsz do naszych łódeczek.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na odrobinie oleju.




 Mięso mielone przekładamy do zeszklonej cebulki.


Przyprawiamy, smażymy często mieszając. 


 Z ciasta wyrabiamy małe placuszki, wałkujemy.


 Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym.


Posypujemy żółtym serem.


Z ciasta formujemy łódeczki, na sos i ser żółty kładziemy farsz mięsny.



Łódeczki układamy na blaszce, zapiekamy 30 minut w piekarniku w temperaturze 220C.


Polecam to danie dla miłośników pizzy, smak podobny ale inna forma podania. SMACZNEGO.  Stopień trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz