Co będzie potrzebne:
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka
Farsz
- mięso mielone (u mnie z łopatki) - 40 dkg
- cebula - 1 duża
- czosnek - 2 ząbki
- ser żółty - 20 dkg
- przyprawy: pieprz, oregano, papryka, sól
- olej do smażenia mięsa
Na sos
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki stołowe
- ketchup - 2 duże łyżki stołowe
- przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka
- oregano - szczypta
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Do ciasta w tym przypadku dodałam odrobinę przyprawy do pizzy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy sos do pizzy, do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki koncentratu, 2 łyżki ketchupu i przyprawę do pizzy, oregano, wszystko dokładnie mieszamy. Takim sosem smarujemy nasze ciasto.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka mniejszych części.
Przygotowujemy farsz do naszych łódeczek.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na odrobinie oleju.
Mięso mielone przekładamy do zeszklonej cebulki.
Przyprawiamy, smażymy często mieszając.
Z ciasta wyrabiamy małe placuszki, wałkujemy.
Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym.
Posypujemy żółtym serem.
Z ciasta formujemy łódeczki, na sos i ser żółty kładziemy farsz mięsny.
Łódeczki układamy na blaszce, zapiekamy 30 minut w piekarniku w temperaturze 220C.
Polecam to danie dla miłośników pizzy, smak podobny ale inna forma podania. SMACZNEGO. Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz