Co będzie potrzebne:
- żółtka - 8 sztuk
- cynamon - 2 płaskie łyżeczki
- gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
- cukier - 30 dkg
- śmietanka 18% - 300 ml
- spirytus 96% - 0,25 litra
- woda - 150 ml
- 2 krople esencji migdałowej
Z cukru i wody gotujemy syrop. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka z syropem i przyprawami ucieramy.
Nie przerywając mieszania dodajemy śmietankę.
A następnie bardzo powoli dodajemy spirytus i esencję migdałową ciągle mieszając do uzyskania konsystencji kremu.
Krem przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce przez dwa tygodnie. Krem wyszedł bardzo dobry, tylko gęsty, trudno było go wylać z tej butelki :)
NA ZDROWIE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz