niedziela, 21 lutego 2016

Nalewka - Krem jajeczny z korzeniami


Co będzie potrzebne:

- żółtka - 8 sztuk

- cynamon - 2 płaskie łyżeczki
- gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
- cukier - 30 dkg
- śmietanka 18% - 300 ml
- spirytus 96% - 0,25 litra

- woda - 150 ml
- 2 krople esencji migdałowej

Z cukru i wody gotujemy syrop. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka z syropem i przyprawami ucieramy.


Nie przerywając mieszania dodajemy śmietankę.
 

A następnie  bardzo powoli dodajemy spirytus i esencję migdałową ciągle mieszając do uzyskania konsystencji kremu.


Krem przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce przez dwa tygodnie. Krem wyszedł bardzo dobry, tylko gęsty, trudno było go wylać z tej butelki :)
NA ZDROWIE.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz