Co będzie potrzebne:
- galaretka - 1 truskawkowa, 1 jagodowa, 1 przezroczysta wieloowocowa
- wrzątek
- truskawki - kilka sztuk
- borówki amerykański - kilkanaście sztuk
Truskawki i borówki myjemy, osuszamy z nadmiaru wody.
Do jednego głębokiego naczynia wsypujemy truskawkową galaretkę, zalewamy 400 ml wrzątku, rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Do drugim podobnie postępujemy z galaretką jagodową.
Na dnie jednych słoiczków układamy truskawki. Ja przygotowałam galaretki w bardzo małych słoiczkach.
Władałam do nich po trzy - cztery nieduże truskawki.
Do drugich wkładamy po kilka borówek amerykańskich.
Chłodną galaretkę wylewamy do 1/2 wysokości słoiczków, zalewając galaretką truskawkową truskawki, a galaretką jagodową borówki.Słoiczki przechylamy na bok, tak odstawione pozostawiamy do zastygnięcia.
Możemy zrobić rulonik z ręcznika i w ten sposób podtrzymać słoiczki.
Jak galaretka stężeje to czynność powtarzamy, tylko tym razem użyłam galaretki przezroczystej.
Na już stężałej galaretce układamy ponownie truskawki i borówki, tylko na przemian i zalewamy chłodną wieloowocową bezbarwną galaretką.
Teraz słoiczki możemy wstawić do lodówki.
Po 30 minutach powstaje ładny truskawkowo - borówkowy deser. Ja uwielbiam owocowe galaretki.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz