Co będzie potrzebne:
- mix sałat - 1 opakowanie - torebka
- ser typu feta - jedno opakowanie - 200g
- burak czerwony pieczony - 2-3 sztuki (można kupić już takie gotowe upieczone)
- słonecznik - pół szklanki
- do przygotowania sosu: łyżeczka musztardy Dijon, łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy
Sałaty płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy na ręczniku papierowym.
Fetę kroimy w kostkę.Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, podobnej wielkości co ser.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, często mieszamy, nie możemy przypalić bo będzie gorzki i do wyrzucenia :(
W głębszym naczyniu układamy warstwowo: mix sałat, fetę, buraczki. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem.
W szklance łączymy ze sobą musztardę, oliwę, płynny miód, sok z cytryny. Energicznie mieszamy, możemy spróbować i ewentualnie doprawić całość świeżo mielonym pieprzem.
Gotową sałatkę polewamy sosem przed samym podanie.
Może nie wygląda super ładnie, ale smakuje bardzo dobrze. Polecam.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz